Dacă în primele articole despre aventura #prinHD am vorbit de concertul lui Mache de la cafeneaua Jos Pălăria și despre vizita la complexul avicol integrat Avis 3000, în articolul de față voi vorbi despre ceva ce îmi place mult de tot: mâncarea, însoțită de vinuri de calitate. Pe scurt, bucătarul Alexandru Hora și vinuri de Sâmburești.
Unii la plimbare, alții la cratiță
În timp ce colegii bloggeri au plecat prin Ținutul Pădurenilor, să admire și să se bucure de locuri nemaivăzute de ei până atunci, Călin, eu și Cristina , după un selfie pe marginea lacului Cinciș, ne-am întors la Vila Ponton, pentru a fi ajutoare de bază pentru maestrul bucătar Alexandru Hora (fostul concurent de pe locul 2 la una dintre edițiile MasterChef – pentru cei care urmăresc această emisiune).
Deși mi-ar fi plăcut să văd cu ochii mei ținutul fermecat al Hunedoarei, nu am regretat că am rămas la bază, pentru că am furat multe secrete de la chef Tinu sau Tata Tinu, cum i se mai zice lui Alexandru Hora.
În plus, am putut să ne așteptăm colegii plimbăreți într-o suită de arome magnifice și cu nerăbdare în papile și, cu vinuri reci sau mai puțin reci, după caz, de la Domeniul Sâmburești.
Nou stil de tocare, unghii mai scurte
Cu alte cuvinte, bucătarul șef și-a dat ochii peste cap când a văzut cum toc eu ardeii, adică așa cum m-a învățat pe mine mama, când eram mică. Nu; dacă gătești lângă un bucătar, înveți să toci ca unul, ori te duci să privești norii. Înveți, cu riscul de a-ți scurta unghiile.
Un mic pont. Dacă un bucătar îți înmânează un cuțit, fii sigur că acel cuțit taie firul de iarbă în patru, la propriu. Prin urmare, se va mânui cu mare grijă, pentru a nu face linii suplimentare în palmele din dotare. 😛
Să vorbim despre delicioșeniile făcute de bucătarul Alexandru Hora
În primul rând, a pregătit un sos de muștar și multe alte ingrediente secrete, cu care a învelit pulpele primite de la Avis 3000 și apoi le-a aruncat pe grătar, sub stricta observație a lui Călin.
Între timp, după cum deja v-am spus, eu ”am învățat” să toc ca la carte ardeii – deși mă mișcam tare greu, de frică să nu las ingrediente nedorite în mâncare. Cristina părea că se descurcă mult mai bine decât mine și o felicit că e atât de pricepută. Ce voiam să vă mai spun este că niciodată nu am tocat ardeii atât de mici. În partea dreaptă a imaginii se văd ardeii tocați de mine. (a se insera emoji mândru de reușita lui 😛 )
Dar să continuăm cu periplul gastronomic de pe malul frumosului Lac Cinciș.
Ca antreu, Tinu ne-a servit cu o salată libaneză Tabouleh făcută clasic cu roșii, castraveți, ardei, cus-cus, pătrunjel, dar la care a adăugat condimente special alese, ca să fie fresh salata. Daniel Botea și-a făcut apariția cu un Sauvignon Blanc rece, care să îmbogățească gustul proaspăt al salatei.
Au urmat Tagliatelle cu spanac și ou poșat, usturoi, ulei de măsline și smântână, la care am salivat intens din clipa în care le-am văzut mângâiate cu lingura de lemn a bucătarului. În sfârșit, am avut curaj să fac și eu un ou poșat. Și mi-a ieșit! Măcar așa, a rămas într-o bucată. 😛
Ce vreau să menționez în mod special este că pastele sunt cu cânepă și sunt din magazinul PRO AB & HD de care v-am spus într-un articol anterior. Am fugit și eu acasă cu o cutie de paste cu cânepă și aștept cuminte momentul potrivit să le prepar. 🙂
Acest fel de mâncare a fost asociat cu un Chardonnay, un vin care intelege femeile, zice-se. Băieții au dat din umeri, că ei nu au reușit să le înțeleagă. A rămas să încerce fetele vinul și să se pronunțe dacă se simt sau nu înțelese.
Pipote și inimi la ceaun
Ei bine, felul ăsta de mâncare mi-a adus în memorie toate excursiile de familie cu cortul din copilăria mea, cu focul din fiecare seară, cu mâncarea gătită la pirostrii, cu mirosuri ce nu mă lăsau în pace și dădeam târcoale mereu tuciului cu mâncare.
Nu știu ce a făcut, ce nu a făcut Tinu, dar nu doar că Tocana de pipote și inimi arăta minunat în ceaun, dar aromele care o înconjurau păreau a fi făcute din lipici, că te opreau să te depărtezi prea mult de ceaun. Pe lângă pipote și inimi, Tinu a pregătit o mămăligă specială, cu ulei de trufe și cașcaval.
La plating, a pus pe farfurie mămăliga și pipotele cu inimi și, deasupra, a ras ceva trufă, pentru aromă. Cam așa arată de sus cele 2 ceaune cu conținut fermecat.
Pentru felul de mâncare principal, drumul vinului s-a împărțit în 2: chef Tinu a ales un Roze de Sâmburești, iar alții au preferat Merlot. Ambele se pare că s-au combinat de minune cu delicatesele din ceaune! 🙂
Vin de Sâmburești proaspăt medaliat
La final, toți au fost serviți cu un Chardonnay Chateau Valvis, proaspat medaliat cu aur la Paris, un vin care aparține tot Domeniilor Sâmburești. Și ca să înțelegeți mai bine despre ce premiu este vorba, această competiție este una dintre cele mai prestigioase din lumea vinului.
Între vinuri, Daniel a hidratat corespunzător pe toți cu Aqua Carpatica, fiecare cum a simțit, fie apă plată, fie carbogazoasă.
Later edit: De când am scris eu articolul, Vinurile Sâmburești au mai câștigat 2 medalii la Concursul Internațional de Vinuri AWC Viena:
– Medalie de Aur Chateau Valvis Fetească Neagră 2016 🥇
– Medalie de Aur Chateau Valvis Chardonnay 2017 🥇
Se țin numai de vinuri bune Sâmbureștii! 😉
A doua zi după magia culinară
Pentru că fuseseră prea bune, a doua zi, bucătarul Alexandru Hora ne-a înmuiat colțurile trezirii de dimineață cu o nouă porție de Tagliatelle cu spanac, din nou presărate cu trufă. Trebuia să îmi notez rețeta asta, că tare bune au mai fost!
Sau și mai bine, vă recomand să mergeți până la Cluj, să vedeți cu ochii voștri cât de frumoasă e zona și să dați o fugă și până la Negreni, la Bistro ”Hai la Tinu”, ca să vă notați pentru mine rețeta. 😉
Credite foto și video: arhiva personală, Marius Mandache, Cosmin Bachnev, Daniel Botea, Marian Buzărnescu
–
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu” si cotidianul Glasul Hunedoarei.
0 Comentarii