web analytics

Am fost pe urmele romanilor până la Sofia, Bulgaria

Serdica romană Sofia

Luna asta am fost în Sofia, Bulgaria, din nou la invitația lui Ivaylo Marinov, Consilierul Economic și Comercial al Ambasadei Bulgariei în România, a primăriei orașului Sofia, a Visit Sofia care promovează capitala Bulgariei. Am ales să vorbesc depsre Serdica romană (vechiul oraș Sofia) în primul articol din seria despre weekendul petrecut în capitala vecinilor.

Orașul Sofia m-a surprins. Îmi amintesc de-a lungul anilor, trecând prin apropiere de Sofia cu mașina, că toți cei cărora le-am spus ”Hai să intrăm până în Sofia!” mi-au spus că nu ai ce să vezi în orașul ăsta. Acum pot să le transmit cât de mult s-au înșelat.

Sofia a fost locuită de peste 7.000 de ani și a văzut multe civilizații venind și plecând. Imperiul Roman a fost una dintre cele mai influente civilizații care și-a pus amprenta asupra Sofia. Iar în articolul ăsta te voi purta într-o călătorie scurtă în timp, pentru a descoperi moștenirea romană din Sofia.

Serdica romană – Orașul Roman 

Serdica era numele orașului Sofia în perioada romană. Acesta era un oraș important situat la răscrucea drumurilor, între Est și Vest. Romanii au construit multe structuri impresionante în Serdica, dintre care unele pot fi văzute și astăzi. Unul dintre cele mai notabile repere este Amfiteatrul din Serdica, care a fost descoperit în 2004, în timpul construcției unui hotel. Amfiteatrul putea găzdui până la 18.000 de persoane și era folosit pentru lupte de gladiatori și alte evenimente publice. Ruinele se  pot vedea în interiorul hotelului și astăzi.

Ruine antice din inima orașului

Ruinele antice din Serdica sunt împrăștiate în centrul orașului. Le poți vedea în timp ce mergi pe străzi sau chiar mergi cu metroul. Cele mai impresionante ruine se află sub complexul Largo, care găzduiește Președinția, Consiliul de Miniștri și Muzeul Național de Arheologie. Ruinele includ părți din zidurile orașului antic, băile publice și bazilica.

Iar ca bonus, o vizită la Muzeul de Arheologie îți descoperă vestigii din mileniul 5 î.Hr. și mai multe obiecte de aur: o mască mortuară Svetitsata Tumulus (Regele Teres?), o coroană de lauri din aur ce se crede că a aparținut unui rege trac (pe asta mi-aș fi dorit-o eu, așa de frumoasă este), o parte din comoara de aur din satul Vălcetrăn etc.

Rotonda Sf. Gheorghe

Rotonda Sf. Gheorghe este una dintre cele mai vechi clădiri din Sofia. Romanii l-au construit în secolul al IV-lea ca parte a unui complex mare de clădiri publice. Rotonda a fost ulterior transformată într-o biserică creștină în perioada bizantină. Astăzi, este o atracție turistică populară și o biserică ortodoxă funcțională. Am intrat pe furiș în biserică și am făcut câteva poze discrete. Era slujbă și nu am vrut să deranjez.

Necropola de sub Biserica Sf. Sofia

Biserica Sf. Sofia din Sofia, Bulgaria, și necropola bizantină și romană de sub ea sunt două repere fascinante care prezintă semnificația istorică a regiunii. Biserica Sf. Sofia este un exemplu magnific de arhitectură bizantină. Construită în secolul al VI-lea, biserica are fresce rafinate, mozaicuri complicate și o cupolă centrală impresionantă. Simbolizează bogatul patrimoniu religios al orașului și este acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sub biserică se află Necropola romană, un sit arheologic care oferă o privire asupra civilizației romane antice care a prosperat cândva în zonă. Necropola este un complex de morminte și camere funerare, oferind perspective valoroase despre obiceiurile și tradițiile funerare ale epocii romane. Biserica Sf. Sofia și Necropola romană servesc ca o amintire captivantă a straturilor istoriei care au modelat Sofia, invitând vizitatorii să exploreze trecutul cultural și minunile sale arhitecturale.

Mormintele romane

Aceste morminte romane sunt situate la marginea Sofia, lângă aeroportul orașului. Au fost descoperite în 1969 în timpul construcției unei noi zone rezidențiale. Mormintele datează din secolele III și IV și sunt decorate cu fresce frumoase. Sunt considerate a fi unele dintre cele mai bine conservate morminte romane din Europa. Aici nu am ajuns încă.

Sofia este un oraș care a fost modelat de multe civilizații de-a lungul istoriei. Imperiul Roman a lăsat o moștenire de durată asupra orașului, iar influența acestuia poate fi văzută și astăzi. De la ruinele antice din inima orașului până la impresionantul Amfiteatrul din Serdica, moștenirea romană nu lipsește în Sofia. Așadar, pune-ți pantofii de mers și explorează orașul pe urmele romanilor.

***

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, pe drumul spre Sofia:

 

  1. Veliko Târnovo
  2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
  3. Mănăstirea de piatră Ivanovo
  4. Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
  5. Cetatea Cherven
  6. Orașul roman Abritus
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu