web analytics

Ai auzit de orașul roman Abritus, aproape de București?

Romani Abritus

Am rămas datoare cu niște locuri faine din Bulgaria unde am fost la invitația lui Ivaylo Marinov, Consilierul Economic și Comercial al Ambasadei Bulgariei în România, dar nu am apucat să scriu încă despre ele. În acest articol vă povestesc despre orașul roman Abritus ce a fost construit pe o așezare tracică. Se află în apropiere de Razgrad și este una dintre cele mai mari aşezări din epoca romană din partea de nord-est a Peninsulei Balcanice.

Cum v-am mai spus în articolul ăsta despre Mănăstirea Basarbovo din Ruse, zona Ruse-Razgrad este, mai degrabă, zonă de tranzit pentru români. Dar am descoperit motive suficiente ca să vă sugerez să vă opriți și să descoperiți frumusețea și unicitatea acestor locuri.

Nu rata o vizită la Muzeul interactiv Abritus

Muzeul interactiv este unul dintre cele mai bune muzee interactive din Bulgaria. Poți să vezi aici Pegasul de aur – care are doar vreo 2400 de ani și este uic în tezaurul argeologic al lumii. Se crede că a fost creat în sec. 4 î.Hr. pentru un artistocrat got din zonă, iar astăzi stă la baza stemei orașului Razgrad. Mai poți vedea și lapidare în aer liber. Ce sunt lapidarele? Păi sunt niște inscripții săpate în piatră. Cam ca tablele legii lui Moise sau pietrele runice. 🙂

Dacă te nimerești să vizitezi muzeul în timpul unui eveniment Noaptea albă a muzeelor, vei putea urmări un spectacol de recreere a bătăliei de lângă Abritus. În anul 251 romanii au fost bătuți cu strigături de către goți. În bătălia respectivă au murit Traian Decius și fiul lui mare, co-împăratul Herenius Etruscus.

Cea mai mare comoară cu monede de aur – la Abritus

Nu vreau să spun că ar trebui să te apuci să sapi după monede de aur, dar în orașul roman Abritus s-a găsit cea mai mare comoară formată din monede de aur. Conține 835 de monede din sec. 5 și cântăresc 4 kg. Probabil că au făcut parte din visteria statului. De ce cred ei asta? Pentru că monedele astea au fost bătute pe durata domniei a cel puțin 10 împărați romani diferiți și sunt bine conservate.

Partea faină este că poți să vezi o parte din această comoară în muzeul de istorie care se află în apropierea cetății Abritus.

Arheologii spun că Abritus avea un forum, un apeduct, altare și fani ai mai multor zeități locale – cum ar fi zeul trac RIDER – sau greco-romane – Zeus, Artemis și Apollo. Găsești mai multe informații AICI.

Cum ajungi la orașul roman Abritus?

Păi e foarte aproape de traseul București-Ruse-Varna – la doar 500 de metri. Deci poți să faci o pauză de o cafea și o vizită la Abritus, în drumul tău spre coasta bulgară a Mării Negre.

Mai exact, mergi pe drumul E70 de la Ruse spre Varna și după vreo 70 km ajungi la Razgrad. Treci de Ragrad pe E70, și fix înainte să ajungi la ultima intersecție către centrul orașului și către Târgoviște, este un indicator maro către ABRITUS 0,5 km. Să fii atent(ă), că uneori este mai acoperit de vegetație. După cei 500, ajungi la situl arheologic – nu ai cum să îl ratezi, că scrie cu litere mari ABRITUS. 🙂 Nu te stresa, ai locuri de parcare suficiente.

Am și ceva poze de la Abritus

Desigur că nu am ajuns până acolo și nu am plecat fără să fac măcar câteva poze. Să văd ce găsesc în arhivă. 🙂

 

***

Mai jos am făcut o listă cu locuri ce le mai poți vizita în Bulgaria, pe drumul spre Sofia:

 

  1. Veliko Târnovo
  2. Mănăstirea de piatră Basarbovo
  3. Mănăstirea de piatră Ivanovo
  4. Mormântul lui Dromihete de la Sveștari
  5. Cetatea Cherven
Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

0 Comentarii

Scrie un comentariu