web analytics

10 idei de exerciții de scriere creativă

scriere creativă

Sunt de părere că poți învăța măcar un lucru de la orice persoană. Mie îmi place să scriu, doar de aceea scriu acum pe blog, nu? 🙂 Așa că am adunat de la diverse persoane 9 idei de exerciții de scriere creativă pe care le puteți face, pe lângă care am adăugat-o eu pe a zecea, ca să fac lista rotundă. 😉

Show, don’t tell

Tehnica asta este despre a crea imagini cu ajutorul cuvintelor. Să descrii totul atât de bine, încât cititorul să vadă cu ochii propriei imaginații ceea ce vrei tu să transmiți. Astfel, ca scriitor trebuie să te folosești mai mult de cuvinte descriptive, de gânduri, sentimente, senzații decât de descriere generală, sumară. Cu alte cuvinte trebuie să creezi situații care demonstrează ceea ce vrei să spui.

Întrebările sunt importante

Dacă vrei, de exemplu, să creezi un personaj bazat pe o persoană reală și vrei să afli ceva anume despre persoana respectivă, nu întrebi direct întrebarea al cărei răspuns îl vrei. Mai degrabă pui diverse alte întrebări ajutătoare, care, adunate, îți oferă răspunsul. Când scrii, conturezi ideea pe care vrei să o transmiți, fără a o spune direct. Ideea se subînțelege din contextul creat.

Ca exemplu, eu am vrut să scriu despre Roxana că ar fi interesată să revină să scrie pe blogul ei, dar și pe altele. Am încercat să fac asta cu textul de mai jos:

Roxanei îi plăcea de mică să scrie. Poeziile luau contur în mintea ei fără ca ea să aibă vreun control. Ajunsese să aibă chiar și un fan. Unul care îi analiza în amănunțime poeziile. Ajunsese că fie chiar ea însăși uimită de profunzimea propriilor gânduri, Dar îi plăcea sentimentul.

Când a mai crescut, a pornit pe un alt drum decât al scrisului. A ales light designing-ul. Dar dragostea de cuvinte nu putea să dispară atât de ușor. A încercat să facă un log despre iluminat și instalații de iluminat. Din păcate, lipsa de timp a împiedicat-o să continue.

Însă acum, parcă inima îi dădea ghes să revină la dragostea copilăriei ei. Scrisul ar putea fi cheia către a le deschide mințile românilor către instalațiile de iluminat pentru clădiri. Visează la clădiri frumoase, ce crează un spectacol nocturn ireal, de îndată ce crepusculul începe să se lase peste umerii încovoiași ai orășenilor mult prea grăbiți pentr a se opri să admire frumusețea culorilor și luminilor clădirilor.

Dar ea s-a hotărât: cenușiul nu are loc în viața ei. Întreaga lume e în ochii ei un întreg joc de lumini, pe care nu toți îl înțeleg. Doar ea, ea era singura prietenă a luminilor.

Scriere creativă = exerciții zilnice

Să nu crezi că a scrie este o chestiune doar de inspirație. Nici gând. Înseamnă și multă muncă, mult exercițiu. De aceea, este nevoie de exercițiu zilnic de scriere creativă. Și 10 minute pe zi dacă scrii, este foarte bine.

Folosește-te de toate simțurile

Când scrii, crează un background nu doar pentru întregul text, ci și pentru personaj. Cu ajutorul background-ului poți explica anumite reacții ale personajului sau anumite situații care se crează.  Prin urmare, crează un background al personajului și al spațiului.

Free flow writing

Acesta poate fi un foarte bun exercițiu de scriere creativă, mai ales dacă faci zilnic acest lucru. Ce înseamnă free flow writing? Înseamnă să scrii tot ce îți vine în minte, fără să faci corecturi asupra textului. Sunt persoane care au publicat cărți folosindu-se doar de această tehnică. Încearcă să scrii 5-10 minute pe zi fără să te oprești deloc. Vei vedea că în timp, vei deveni mai creativ în scris.

Evită să te lași influențat

De multe ori avem tendința de a ne lăsa influențați în scrisul nostru de autori ai unei cărți pe care am citit-o și ne-a plăcut. De dragul creativității, încearcă să nu faci asta. Găsește-ți vocea și păstreaz-o. Nu vrei să fii dublura unui scriitor. Vrei să fii tu însăți/însuți.

Revino asupra textului

Înainte de a considera un text ca fiind în forma sa finală, lasă-l puțin ”să se odihnească”. Permite ideilor tale să se așeze și apoi revino asupra lor. Vei remarca faptul că vei simți nevoia să rescrii unele idei pentru a obține mai multă claritate sau mai mult impact.

Nu poți învăța de la nimeni să scrii

Poți afla de anumite tehnici, te poți informa ce ar putea plăcea publicului, dar nimeni nu te poate învăța cum să scrii. Orice scriere creativă este personală; doar tu îi poți da o formă și un conținut. Exersează cât mai mult, pentru a deveni cât mai natural și mai lejer în stil.

Naratorul și autorul sunt personaje diferite

Se poate construi o imagine puternică atunci când naratorul și autorul nu sunt unul și același. E ca și cum cineva stă în afara poveștii și povestește ca fiind martor la tot ce se întâmplă. Cum am înțeles eu acest exercițiu de scriere creativă? Iată:

Ura când mama lui număra până la 3. Da, când eram mai mic, parcă nu îl deranja atât de mult. Dar acum, la 9 ani, era o prostie! Era mare deja!

Dar nu îndrăznea să se împotrivească și să nu facă ceea ce îi zicea ea. Știa că pedepsele ei erau dure și neclintite și nu îi plăcea să rămână prea des fără telefon sau tabletă. Iubea prea mult să joace fotbal pe tabletă sau să discute cu toți din lista de contacte pe Whatsapp.

Of, e atât de greu să fii copil! Să nu poți face tot ce vrei! Uite, mama se poate culca doar când vrea ea. Iese afară când vrea ea. Eu trebuie să mă supun mereu tuturor chestiilor pe care mi le zice să le fac. Bine măcar că nu face caz din număratul ăsta. Îți dai seama cum ar fi să audă toți cum mă obligă ea să mănânc cine știe ce sau să iau încă o haină pe mine?

Mamele astea! Sunt enervante rau! Mama mea are noroc că e amuzantă și gătește bine! Ah! Și că îi place să se uite cu mine la desene. Că altfel…n-aș asculta-o, cu tot cu număratul ei.

Hai, bine…o iubesc. Mult! Și îi fac surprize mereu. Și ea îmi face surprize! Bine, ale ei sunt cărți, călătorii sau mâncăruri frumoase. Dar tot îmi plac. Și tot îmi place de ea.

Notează imediat ideile (asta e a mea)

Da, este adevărat. Cele mai faine idei sunt cele pe care nu le-ai notat și le-ai uitat. Ai visat ceva ce ți-ai spus că ar arăta bine într-un articol? Notează imediat ce te trezești ideea, înainte să te uiți pe geam (se pare că lumina te face să uiți). Mergeai pe stradă și ai auzit un dialog ce ți-a dat o idee de carte? Notează rapid dialogul! Poartă mereu cu tine un carnețel și notează. Sau notează în telefon la notițe. Sau oriunde le poți găsi rapid.

Aștept de la voi și alte idei numai bune de pus în practică. Sunt deschisă la experimente! 🙂

Surse media: pixabay.com

Trimite prietenilor

S-ar putea să-ți placă și...

2 Comentarii

 • Reply Bogdan 28 ianuarie 2021 at 3:59 pm

  Notează imediat ideile … sau înregistrează-le pe telefon. De multă vreme, telefoanele au aplicaţia întregistrare/reportofon. Foloseşte-o. Sau foloseşte aplicaţia telefonului „Notiţe”. Buna şi aia, daca îţi place să butonezi.
  Singura condiţie a succesului este să nu uiţi că ai notat/înregistrat ceva.
  Spor la scris!

  • Reply Rahela 30 ianuarie 2021 at 12:37 pm

   Bun sfatul! Problema este că salvez în atât de multe locuri, că mă pierd în ele. :))
   Trebuie mai multă organizare, este clar! 🙂

  Scrie un comentariu